Değer Kazanan Kripto Para Borsaları

David Chaum’un başını çektiği kriptografların rüyası olan gayrimerkezileşmiş, bağımsız ve yarın anonim bir ödeme alternatifi olarak Bitcoin, 2009’da Satoshi Nakamoto tarafından çift ödeme sorununu da aşan Blockchain teknolojisi sayesinde dijital çağın hepimizin hayatını etkileyecek devrimlerinden biri olmayı gâye edinse de, aralarında Warren Buffett gibi yatırım mogullarının da bulunduğu kimi çevrelerce “bir başka dolandırıcılık yöntemi” olarak suçlanmaktan kaçamadı. Buna temel gösterilen volatilite, aynı zamanda bir cazibe sebebi de olduğu için kripto para meraklılarının bu “gökkuşağının dibindeki hazine”den nasıl pay edinebileceklerine dair yöntem geliştirmesine önayak oldu. Maddi karşılığı lan her enstrümanda olduğu gibi Bitcoin’in bir takas aracı olması için öncelikle takas malzemesi olarak kabul edilmesi cenderesinden geçmesi gerekti ve geçti de.

Bitcoin, ilk kez New Liberty Standard adlı öncü borsa tarafından fiyatlandı. Madenciliği için harcanan elektrik sarfiyatı üzerinden USD karşılığı belirlenmişti – ki açıkcası ASIC madenci cihazların verimliliği hâlâ bu kıyas üzerinden yapılıyor. Bu belirleme aynı zamanda bir döviz kuru yaratılışına denk geliyordu ve Bitcoin’in “fiat” paralar karşılığı alınıp satılabileceğinin yeşil ışığı anlamı taşıyordu. Yeşil ışıkla beraber yatırımcılar da var güçleriyle gaza yüklendiler zaten. Ripple ve Stellar baba tarafından kardeşler ve babaları olan Jed McCaleb aynı zamanda ilk her anlamda sansasyonel kripto para borsası olan Mt. Gox’un da kurucusu.  En iyi kripto para borsası denince akla gelen ilk isim olan Mt. Gox, Mark Karpeles tarafından devralındıktan sonra olağanüstü hacimlere ulaştı. Zirve dönemlerinde Bitcoin hacminin %70 – 80’ine hükmetmenin tadını çıkaran borsanın perde arkasındaki yönetimsel sıkıntılarının yetkili makamlarca cezalar, sonradan ortaya çıkan Bitcoin hırsızlıkları yoluyla kanıtlanıp borsanın çökmesi de ders dolu bir hikaye sundu haleflerine.

Bu hikayeden çıkan derslerin ortaya iyi bir kripto para borsası nasıl olur sorusuna yorum yapabilmekte temel kabul edilebileceği âşikâr. Öncelikle değer kazanan bir kripto para borsasının hatrı sayılır bir işlem hacmi olması bekleniyor. İşlem hacminin yüksekliği, “nerede hareket, orada bereket” ile özetlenebilir aslında ama bereket kısmını açmak gerekirse hem çok müşterinin işlem gerçekleştirerek bu işlemlerden ilgili borsayı besliyor olmaları hem de likit varlığın yüksekliği sayesinde borsanın olumsuz senaryolar karşısında bağışıklık sisteminin alevlenmeyi kontrol edebileceği görüntüsü önem arz ediyor.

Bir arama ile karşınıza çıkabilecek olası bir 2019 değer kazanan kripto para borsaları listesinde sadece işlem hacmi gücüyle yer edinmiş borsalar görebileceğinizi sanmıyoruz. Zira oransal açıdan bakınca yakın zamanda hiç bir para borsasının Mt. Gox oranında bir işlem hacmine sahip olabilmesi zor gözüküyor. Ama Mt. Gox’un hikayesini biliyorsunuz. Borsanın güvenlik önlemleri ve yasal gerekliliklere olan özensizliği sonunun başlangıcı olmuştu. Bir borsanın itibarını sanal paralarını kaybetmesi yahut bir yargı veya yürütme makamınca cezaya maruz kalması kadar sarsıcı pek az şey olabilir. İtibarınız sarsıldığında çoğu bireysel olan kripto para yatırımcıları panikle kaçışıp sizi likidite krizine soktuğunda da beyaz bayrağı çekmeniz içten bile olmaz.

Özetle en güvenilir kripto para borsası gamında örneklenebilecek borsaların canlılıkları ve itibarları onları bu devinimi tükenmeyen ve her yeni gün sürprizle uyanabileceğiniz sektörün nefessiz koşusunda en önlerde yer almalarını sağlar, size de doğru seçimi yapmak konusunda kılavuz olurlar.

Bir yanıt yazın