Kripto Para Madenciliği

Kripto madenciliği genellikle işe erken başlayanları ödüllendiren bir rekabet türü. 2009’da ortaya çıkan ilk gayrimerkezileşmiş kriptopara birimi Bitcoin’i herhalde duymayanınız kalmadı. O zamandan bu yana benzer bir dizi daha sanal para dünya sahnesine adımını attı.

Eğer 2009’da Bitcoin madenciliğine başlamış olsaydınız şu ana dek kaç binlerce dolarınız olurdu hayal etmesi yürek istiyor. Tabi aynı şekilde ciddi anlamda para da kaybetmiş olabilirdiniz. Bitcoin bugün için bu işe yeni başlamış küçük ölçekli madenciler için akıllıca bir seçim değil. Mevcut ilk yatırım, değişken giderler ve bizzat işlemin kendi zorluğu, tüketici seviyesindeki bir donanımla kârlı bir hareket olmuyor. Bitcoin madenciliği artık büyük çaplı operasyonların işi.

Öte yandan, Litecoin, Dogecoin ve Feathercoin adlı Scrypt temelli kripto paralar ise maliyet-kazanç dengesi yeni başlayanlar için en uygun kripto paralardan. Özdeş bir madencilik donanımıyla Dogecoin ile Feathercoin bir miktar daha düşük kâr getirecek olsa da günden güne artan popülariteleri müjim. Kripto para al sat yapmadan elde etmek isteyenler için Peercoin de zaman ve enerji yatırımınıza karşılık getirisiyle mantıklı seçeneklerden.

Kripto para madenciliği, hobi olarak günde getireceği belki bir kaç USD açısından mantıklı. Örneğin, biraz önce ismini verdiğimiz kripto paralar herkesin madenciliğine erişebileceği kripto paralar falan 1.5 – 2 yılda donanımına yatırdığınız 1000 USD’yi amorti edebileceğiniz seçenekler. Ek gelir kaynağı olarak ise, hayır, pek de öyle deil. Kripto para madenciliğinden kazanacağınızın dişe dokunur hâle gelmesi için 3000 ilâ 5000 USD harcamalısınız ki günde ortalama 50 USD kazanabilesiniz

Ek gelir bağlamında ciddi paralar kazanmak gibi bir amacınız varsa kripto madenciliği yerine direkt nakitinile kripto satın al sat yaparak ticaretine girmeniz daha iyi bir seçenek. Ha kenarda bir kaç tane sanal param bulunsun, bir şekilde harcarım gibi bir merak söz konusuysa aheste aheste madenciliği doğru olabilir.

Kripto para alım satım yapmaktansa madenciliğine yatırım yaptığınızda belki de en dikkat etmeniz gereken konu elektrik giderleri olacak. 4 GPU’nun günümüz Türkiye’sinde harcayacağı bir kaç milyarlık elektrik faturası gözlerinizi yuvalarından çıkarabilir. Böylesi bir tasarrafunuzun önemli iki bileşeni var: Çıkaracağınız kripto paraya göre 4 ASIC işlemcinin veya 4 AMD Radeon GPU’nun maliyeti ve ilgili kripto paranın piyasa değeri.

Seçeceğiniz kripto paranın değerinin Bitcoin gibi bir noktada sıçrama gerçekleştirmesi mümkün. Böyle bir durumda kendinizi bir kaç bin USD’ye eşdeğer kripto paranın sahibi olarak bulabilirsiniz. Fakat bu şansın “küçük bir miktar” olduğunu gözden kaçırmayın. Kripto madenciliği yapma kararı aldığınızda küçük getirilere kendinizi hazırlayın. Parça parça veya külçe külçe altın kütleleri bulmaktansa altın tozu topluyormuş gibi düşünün. Ve tabii ki her zaman “sıkıntılı” kripto para projelerinden kaçının.

Bir yanıt yazın