Türkiye’nin İlk Kripto Para Borsası

Bitcoin borsaları veya daha genel bir kapsamda kripto para borsası dediğimiz şey, müşterilerinin “fiat” para dediğimiz hükümetlerin bastıkları paralar veya diğerleri karşılığı kripto para alıp satabilmelerine ortam yaratan sanal borsalardır. Bu bağlamda bir kripto para borsası alış satış arasındaki farkı işlem komisyonu olarak alan bir piyasa yaratıcı veya ücretler üzerinden çalışan bir eşleştirme platformu olabilir.

Bir sanal para borsası bildiğimiz fiziksel bir işletme olabileceği gibi salt online bir işletme de olabilir. Fiziksel olanlarında geleneksel ödeme yöntemleriyle dijital paraların transferi yapılırken çevrimiçi olanlarında bu yöntemlerin elektronik olarak transfer edilmişleri üzerinden operasyon gerçekleştirilir. Bildik dünyaca tanınan fiat paralar ve farklı ülkelerde işlem yapabilmek için banka hesapları bulundurabilen bu işletmeler, kredi kartı ödemeleri, banka havaleleri veya diğer üçüncü parti ödeme sistemleri/ön ödemeli kartları kullanmak suretiyle kripto paraların ticaretine olanak sağlarlar.

Böyle bir borsada, işletme, yapılan ödeme karşılığı dijital parayı, kullanıcının kripto para cüzdanına gönderir. Kullanıcı da bu sanal para bakiyesini anonim ön ödemeli kartlara çekerek dünya çapındaki ATM’lerde kullanabilir veya bir dijital parayı bir başkasına sahip olmak için kullanabilir veya uygun olduğunu düşündüğü bir vade sonunda satıp normalde kullandığı “fiat” birimine dönüştürerek kâr elde edebilir.

Türkiye kripto para borsası

2018’in Haziran ayında yayınlanan, ING’nin yaptırdığı kripto paralar temalı bir çalışmanın sonuçlarının çok ilginç sonuçları ortaya çıkmıştı. Türkiye dahil 15 AB ülkesi ile ABD ve Avustralya’dan katılımcıların, her ülke için aşağı yukarı eşit sayıda olacak şekilde bazı sorular yöneltildiği ankete göre, birikimlerini Bitcoin borsaları gibi bir kripto para borsası nezdinde değerlendirerek kripto para yatırımcılığı düşünen Türklerin oranı %45’i bulmuş. Avrupalı örneklem dahilinde bu figürün ortalaması %25 oluyor. Yine Türklerde bu dijital varlıkların bir gün mağazalarda alışveriş yapılabilen ödeme yöntemleri olacağına yönelik inancın oranı ise %53. Bu fikre evet diyenlerin Avrupalı karşılığı %35 oranında kalsa da önceki araştırmaya göre %9’luk artış not edilmiş. Araştırmanın Türk yatırımcılarına yönelik ortaya çıkardığı diğer sonuçlar ise, %49’unun dijital para birimlerinin geleceğin yatırım aracı olacağı, %51’inin ise dijital para birimlerinin değerinin önümüzdeki yıl artacağı şeklindeki fikirler minvalinde şekillenmiş. Bu ziyadesiyle ilgi çekici çalışma, Türkiye kripto para borsası bağlamında da dikkat çekici bir sonuca da erişmiş: Araştırmaya katılan Türk kripto para heveslilerinin %18’i bir kripto para yatırımının bulunduğunu ifade etmiş, şaşırtmayarak bu anlamda listenin tepesini de kimseciklere kaptırmamış.

İlk Türk kripto para borsası 2013’te kurulduğundan bu yana piyasaya bir çok aktör girip çıktı. Her bir yenisi ile eski başarısından uzak kalanı ise yerli borsalarımızın öğrendiklerinin üzerine kattı. Bunun tercümesi ise daha rekabetçi, daha yenilikçi ve daha dinamik aktörler şeklinde gelişti. En nihayetinde Bitcoin borsaları veya başka bir kripto para borsası müdavimleri olsun, kazanan dijital çağın dijital paralarında şansını denemek isteyen Türk yatırımcılar oluyor.

Bir yanıt yazın