Bitcoin Cüzdan Oluşturma İşlemi

Akıllara dijital para fikrini çalışmaları ve teşebbüsüyle David Chaum sokmuş olsa da reel anlamda hayatımıza sokan Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i oldu. Blockchain teknolojisiyle uygulamadaki sorunları çözülerek pratiği kanıtlanan bir sanal para olarak kendini kanıtlayan Bitcoin’in saklandığı (aslında saklanmadığı, aşağıda açıklayalım) yazılımlar da Bitcoin cüzdan adını alıyor.

Bitcoin cüzdan nedir sorusunun yanıtını kabaca vermiş olsak da bir konuya açıklık getirmemiz isabetli olur. Zuvkerberg’den aldıkları tazminatın 1.5 milyon USD’lik kısmını Bitcoin 120 USD’ye denk geliyorken satın almış olan Bitcoin milyarderleri Winklevoss kardeşlerin de yatıracağı 100 TL karşılığı alacağı bir kaç yüz satoshi (Bitcoin’in yüz milyonda biri) sahibi olan meraklısının da dijital cüzdanlarında Bitcoin bulunmuyor. Bu cüzdanlar sadece karmaşık sayılardan ibaret “private key”lerinizi (özel anahtar) muhafaza eden yazılımlardır. “Public key” yani açık anahtarlar diğer Bitcoin sahiplerinin size Bitcoin gönderebilmesini sağlayan, paylaştığınız adresler gibi iken “private key”ler yoluyla cüzdanınız üzerindeki bütün kontrolü sağlarsınız; bir miktar Bitcoin’in efektif olarak sahibi ilişkilendirildiği “private key”e sahip olan kişidir, dolayısıyla bu anahtarlarınıza gözünüz gibi bakmanız gerekir.

Yatırımcının bir Bitcoin cüzdan önerisi alabilmesi için öncelikle hangi tür cüzdanlar mevcut olduğunu bilmesi gerekir. Bu yüzden kısaca bu farklılaşmaları tanımak isabet arz eder.

“Masaüstü cüzdan” denen cüzdanlar masaüstü/dizüstü bilgisayarlarınızın işletim sistemlerinde çalışan yazılımlardır. Temel işlemleri gerçekleştirebileceğiniz ve güvenle saklayabileceğiniz imkanlar sunarlar. Evinizde bulunan herhangi bir eşyanız kadar kıymetli olacakları ve sabit olacakları – en azından sırtınızda taşıyacağınız derecede büyük olacakları – için güvenli bulunurlar fakat bir bilgisayarın başına gelebilecek bütün tehlikelere aynı ölçüde açıktırlar.

Mobil cüzdan” ise günlük hayatımızın artık her alanına sirayet etmiş olan akıllı telefonlarımıza kurulan uygulamalar yoluyla edinebileceğiniz, mobil telefonlara entegre olan FC, QR kodlar gibi teknolojilerle destek veren mağazalarda kripto para bakiyenizi kullanmanıza da izin verecek cüzdanlardır.

Herhangi bir internet tarayıcısı üzerinden yaratıp kullanabileceğiniz “web cüzdan”lar ise dijital cüzdanların en bağımsız ve esnek olanları, fakat çevrimiçi saklanıyor olmalarından ötürü de en çok itina gösterilmesi gerekenleridir.

Bahsettiğimiz seçenekler arasında ücretsiz olmadığı kesin olan belki de tek opsiyon olan “donanımsal cüzdan” türleri ise kimilerince en güvenilir Bitcoin cüzdanı kabul edilir çünkü sadece bu iş için ayırılmış bir donanım olarak bilgisayarınıza bir arayüzden bağlanan bu cihazlar donanım ve yazılım imkanlarının tanıdığı emniyet yöntemlerini barındırarak sahibine hangi Bitcoin cüzdanı sorusunda güvenlik temelli kaygı yaşamamasını mümkün mertebe temin etmiş olur.

Bitcoin cüzdan açma aşamasında ise iki seçeneğiniz var. Ya bunun için özelleşmiş servisleri kullanacaksınız, ya da Bitcoin ticaretine atılacağınız Bitcoin borsasında yarattığınız hesabın bir parçası olarak sunduğu Bitcoin cüzdanını kullanacaksınız. Tabii ki “en iyi bitcoin cüzdanı işlemlerime en yakın olanıdır, neden ayrıca cüzdan açıp onu kullanmak isteyeyim ki” diye düşünebilirsiniz. İşlevsellik açısından bu mantıklı olsa da 0 ve 1’ler dünyasında her zaman yedekli gitmekte fayda vardır ve borsadan ayrı bir Bitcoin cüzdan sahibi olmanız, ilgili borsanın herhangi bir sebeple sıkıntıya düşmesi halinde dahi kripto para birikimlerinizin güvende olmasının garantisi olacaktır.

Bir yanıt yazın